Pyszny zestaw obiadowy dla miłośników duszonego mięsa. Schab z kapustą kiszoną to świetne połączenie które warto wypróbować. Przy podwojonej licznie mięsa mamy mięso na dwa dni:)
SKŁADNIKI::
2 plastry schabu
pół woreczka kapusty kiszonej
1 mała cebula biała
kilka pieczarek
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa o mięsa duszonego, schabu
mąka do panierowania
WYKONANIE:
Schab rozbijamy na plastry i przyprawiamy.
Kapustę gotujemy ok. 20 minut a pieczarki i cebulkę smażymy na patelni. Ja smażę na maśle. Gdy kapusta się podgotuje dodajemy ją do pieczarek i cebuli , jeszcze chwilę smażymy.
Farsz z kapustą układamy na schabie a następnie zwijamy. Mięso obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z z każdej strony. Po tym czasie mięso podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości ok. 40 minut. Pod koniec duszenia dodaje 1 łyżkę mąki wymieszaną z odrobiną duszonego sosu. Można też dodać łyżkę śmietany i przyprawić sos.
SURÓWKA Z PORA:
1 duży por
1 jabłko
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka majonezu
Pora sparzamy i kroimy drobno. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy śmietanę, majonez oraz przyprawy i mieszamy.
ZIEMNIAKI Z WODY:
Ugotowane ziemniaki posypałam koperkiem i sosem powstałym z mięsa.
Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na mój Instagram moje_domowe_jedzenie
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.