SKŁADNIKI:
2 większe piersi z kurczaka
kilka plasterków szynki lub np. boczku
kilka pieczarek
1 cebula
ok. 15 dkg sera żółtego
1 mała papryka
1 jajko, bułka tarta, mąka do panierowania
sól, pieprz
duże patyczki do szaszłyków
WYKONANIE:
Filet z kurczaka kroję na plastry. Pieczarki, paprykę i cebulę kroję na nieco mniejsze kawałki i podsmażam chwilę na patelni. Jeśli mamy boczek również możemy go podsmażyć. Wszystkie składniki nabijam na patyczek od szaszłyka i zawijam mięso. Panieruję tradycyjnie mąka, jajko bułka tarta i smażę na oleju z każdej strony. Po usmażeniu mięsa wyciągam szaszłyk a mięso kroję na pół.
Do szaszłyków z kurczaka przygotowałam ziemniaki z wody i tradycyjną surówkę.
SURÓWKA:
2 pomidory
2 ogórki zielone
1 czerwona cebula
ok. 3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
Składniki surówki kroję i łączę ze sobą. Dodaję śmietanę oraz przyprawy i mieszam. Surówkę odkładam na chwilę do lodówki.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.