Zestaw obiadowy: Pulpeciki z ciastem francuskim, Ziemniaki, surówka

27 maja 2021
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne pulpety czy mielone to mam dla Ciebie fajny pomysł na obiad. Mięso mielone owinięte paseczkami z ciasta francuskiego. Pięknie się prezentują i wyśmienicie smakują. Takie pulpeciki w cieście francuskim są pyszne i polecam wypróbować.

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne pulpety czy mielone to mam dla Ciebie fajny pomysł na obiad. Mięso mielone owinięte paseczkami z ciasta francuskiego. Pięknie się prezentują i wyśmienicie smakują. Takie pulpeciki w cieście francuskim są pyszne i polecam wypróbować.

 

SKŁADNIKI:

 

ok. 300 g mięsa np. łopatki

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 czerstwa bułka namoczona w mleku

1 jajko

natka pietruszki

sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego

 

WYKONANIE:

 

Mięso mielę wraz z cebulą, czosnkiem i bułką wcześniej namoczoną w mleku. Do mięsa dodaję jajko, przyprawy oraz jeśli trzeba jeszcze bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszam i formuję kuleczki. Z ciasta francuskiego tnę cienkie paseczki i obijam mięso. Całość piekę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 30 minut. Takie pulpeciki w cieście francuskim są pyszne i polecam zrobić każdemu.

 

SURÓWKA Z KAPUSTY CZERWONEJ

1 mała główka kapusty - użyłam pół

1 marchew

1 jabłko

1 łyżka majonezu

sól, pieprz

 

Kapustę drobno szatkuję a marchew i jabłko trę na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki ze sobą łączę i przyprawiam. Jeśli trzeba dodaję jeszcze odrobinę śmietany lub majonezu. Surówkę odkładam na ok. 30 minut do lodówki.

 

SMACZNEGO!!