SKŁADNIKI:
ok. 300 g mięsa np. łopatki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
1 jajko
natka pietruszki
sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
WYKONANIE:
Mięso mielę wraz z cebulą, czosnkiem i bułką wcześniej namoczoną w mleku. Do mięsa dodaję jajko, przyprawy oraz jeśli trzeba jeszcze bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszam i formuję kuleczki. Z ciasta francuskiego tnę cienkie paseczki i obijam mięso. Całość piekę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 30 minut. Takie pulpeciki w cieście francuskim są pyszne i polecam zrobić każdemu.
SURÓWKA Z KAPUSTY CZERWONEJ
1 mała główka kapusty - użyłam pół
1 marchew
1 jabłko
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
Kapustę drobno szatkuję a marchew i jabłko trę na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki ze sobą łączę i przyprawiam. Jeśli trzeba dodaję jeszcze odrobinę śmietany lub majonezu. Surówkę odkładam na ok. 30 minut do lodówki.