SKŁADNIKI:
ok. o.5 kg mięsa u mnie łopatka
1 duża cebula
1 czerwona papryka
kilka pieczarek
sól, pieprz, papryka słodka
przyprawa do gulaszu,
2 liście laurowe
ok. 4 ziela angielskie
woda
WYKONANIE:
Mięso kroję w kostkę i wrzucam na mocno rozgrzany olej. Smażę chwilkę lecz nie ruszam mięsa. Dopiero po ok. 2 minutach przewracam mięso. Posypuję papryką w proszku i mieszam tak by połączyła się z tłuszczem a następnie dorzucam cebulę pokrojoną w pióra. Chwilę smażę i dorzucam paprykę pokrojoną w paski ok. 4 cm i pieczarki pokrojone w plastry. Gdy te składniki chwilę się podsmażą zalewam je gorącą przegotowaną wodą (nie zimną). Dodaje liść laurowy i ziele angielskie. Wody powinno być tyle by przykryła składniki. Gulasz duszę ok.1 godziny tak by mięso było miękkie. Pod koniec doprawiam resztą przypraw. Jeśli nie zrobił nam się gęsty sos należy zagęścić mąką. Do ok. 1/4 szklanki dodać łyżkę mąki dobrze wymieszać i dolać do gulaszu.
Do gulaszu przygotowałam ziemniaki z wody.
Surówka:
2pomidory
2 ogórki zielone
1 mała cebula
ok. 3 łyżki śmietany 18%
sól ,pieprz
Wszystkie składniki pokroiłam i ze sobą połączyłam. Dodałam śmietanę oraz przyprawy. Surówkę odstawiłam na ok. godzinę do lodówki.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.