MIĘSO SKŁADNIKI:
4 plastry schabu
ok. 3 łyżki mąki
ok. 10 pieczarek
1 mała cebula
sól, pieprz oraz olej do smażenia
ok. 100 ml śmietany 30%
1 szklanka wody
Schab lekko rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem a następnie oprószamy z dwóch stron mąką i smażymy kilka minut na oleju.
W rondelku dusimy pokrojone drobnej pieczarki i cebulę a następnie wrzucamy do mięsa.
Podlewamy wodą i całość dusimy ok. 40 minut. Po pierwszych ok.20 minutach duszenia dodajemy śmietankę i ewentualnie przyprawy , dusimy dalej. Jeśli sos nie jest gęsty dodajemy łyżkę mąki.
SURÓWKA:
Sałata masłowa ok. pół główki
1 pomidor
1mała cebula czerwona
1 ogórek zielony
szczypiorek
3łyżki śmietany18%
sól, pieprz
Składniki na surówkę pokroiłam i połączyłam ze sobą. Dodałam śmietanę oraz przyprawy i schłodziłam ok. 1 godzinę w lodówce.
ZIEMNIAKI Z WODY
Po zagotowaniu ziemniaków utłukłam je i polałam podsmażoną wcześniej na margarynie cebulką.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.