SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki oraz do podsypywania
20g drożdży w kostce
5 łyżek oleju
220ml ciepłej wody
1 płaska łyżka soli oraz cukru
oraz
kilka pieczarek
1 mała cebula
1 mała kiełbasa np. podwawelska, może być też szynka
ok. 25 dkg sera żółtego
kukurydza
olej do smażenia
oraz inne ulubione składniki
sól, pieprz
ketchup
WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczam z wodą i cukrem i odstawiam na 5 minut.
Po tym czasie dodaje do mąki a następnie olej i sól . Zagniatam dokładnie ciasto i odstawiam na 30min.
W rondelku podsmażam drobno pokrojoną cebulę, a następnie dodaje pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczarki. Smażę kilka minut i doprawiam sól oraz pieprz.
Z ciasta formuję dość cienkie łódki w ten sposób by końce ciasta do siebie zwinąć. Na samym spodzie smaruje ketchupem i układam składniki.Całość posypuję serem żółtym i piekę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 25 minut. Ilość łódek zależy od ich wielkości. U mnie wyszły 3 średnie zapiekanki a la pizza.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.