SKŁADNIKI:
ok. 400 g mięsa mielonego np. łopatki
1 cebula i 2 ząbki czosnku
garść pomidorków koktajlowych
2 opakowania tortellini w różnych smakach ( te gotowe w 2 minuty)
1 szklanka passaty pomidorowej
ok. 20 dkg sera żółtego
Przyprawy:
sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego , papryka słodka
pietruszka, oregano
olej do smażenia
Sos:
ok. 60 g masła
3 łyżki mąki pszennej
ok. 1,5 szklanki mleka
WYKONANIE:
Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy do niego drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Mięso smażymy na oleju a następnie dodajemy passatę. Można dodać też np. sos do spaghetti.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W rondelku rozpuszczamy masło a następnie dodajemy do niego mąkę i energicznie mieszamy. Dolewamy mleko i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Czekamy aż sos zgęstnieje.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy połowę tortellini. Moje tortellini jest gotowe w 2 minuty więc już go nie gotuję tylko wystarczy mu czas w zapiekaniu mojego dania. Na tortellini wylewamy połowę sosu beszamelowego a na niego dodajemy połowę mięsa mielonego, pomidorków koktajlowych i sera żółtego. Druga warstwa jest dokładnie taka sama.
Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 25 minut.