Zapiekanka rybna

25 listopada 2021
Witajcie. Dziś mam dla Was rewelacyjne kuleczki czosnkowe z serem żółtym. Idealnie pasują na imprezy jako dodatek np. dp sałatki. Pięknie się odrywają dzięki wcześniejszemu namoczeniu w maśle czosnkowym. Polecam Wam je zrobić.
 
 

Tą zapiekankę bardzo lubimy i często jemy szczególnie w piątek. To nieco inne podanie ryby ale zdecydowanie lepsze niż tradycyjnie w panierce.  Zawsze kupuję dorsza naszą ulubioną rybkę. Do zapiekanki dodaję dużo kopru i jest pysznie.  Polecam wszystkim wypróbować ten przepis a gwarantuję że będziecie robić ją często. 

 

SKŁADNIKI:

 

Ok. 7 ziemniaków

1 duży dorsz lub inna ulubiona ryba

2 małe cebule

Sól, pieprz, przyprawa do ryb

Sos:

1.szklanka wody

2/3 szklanki śmietany u mnie 18%

2 łyżki mąki

Koper

 

WYKONANIE:

 

Ziemniaki obieram i kroję w plastry. Gotuję w osolonej wodzie do pół miękkości. Cebulę kroję w pióra i smażę kilka minut na maśle. Podobnie podsmażam na patelni przyprawioną rybę z dwóch stron. Nigdy nie daję do zapiekanki surowej.

Mąkę mieszam ze śmietaną i dolewam odrobinę wody. Resztę wody gotuję ( tutaj można dodać kostkę rosołową jeśli się używa) i dodaję mąkę ze śmietaną. Całość gotuję jeszcze ok. 2 minuty, przyprawiam i dodaję posiekany koper w dużej ilości.  Jeśli sos jest mało gęsty możemy dodać jeszcze mąki.

Naczynie żaroodporne smaruję olejem i układamy plastry ziemniaków. Na to układam podsmażoną rybę, pokrojoną w większą kostkę. Na rybę układam cebulę . Całość polewam sosem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni ok. 25 minut.Ta zapiekanka rybka jest przepyszna i każdemu polecam ją wypróbować.

 

SMACZNEGO!!


 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

 

 

 

 

 

 

 

 

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę       

SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.