SKŁADNIKI:
Ok. 7 ziemniaków
1 duży dorsz
2 małe cebule
Ok. 15 dkg sera żółtego
Sól, pieprz, przyprawa do ryb
Sos:
1.5 szklanki wody
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki
Koper
WYKONANIE:
Ziemniaki obieram i kroję w plastry. Gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroję w pióra i smażę kilka minut na maśle. Podobnie podsmażam na patelni przyprawioną rybę z dwóch stron. Nigdy nie daję do zapiekanki surowej.
Mąkę mieszam ze śmietaną i dolewam odrobinę wody. Resztę wody gotuję ( tutaj można dodać kostkę rosołową jeśli się używa) i dodaję mąkę ze śmietaną. Całość gotuję jeszcze ok. 2 minuty, przyprawiam i dodaję posiekany koper. Jeśli sos jest mało gęsty możemy dodać jeszcze mąki.
Naczynie żaroodporne smaruje olejem i układamy plastry ziemniaków. Na to układam podsmażoną rybę, pokrojoną w większą kostkę. Na rybę układam cebulę i starty ser żółty. Całość polewam sosem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni ok. 25 minut.Ta zapiekanka rybka jest przepyszna i każdemu polecam ją wypróbować.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.