Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.
SKŁADNIKI NA Zapiekanka kebab.
2 duże filet z kurczaka (do zapiekanki użyłam połowę mięsa)
Przyprawy do mięsa:
sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, przyprawa do kebaba
2 woreczki ryżu
1 mała czerwona papryka
ok. 3 duże ogórki konserwowe
ok. 15 dkg sera żółtego
kukurydza (użyłam niecałą puszkę)
Sos:
ok. 5 łyżek majonezu
3 łyżki śmietany 18%
2 ząbki czosnku
kilka łyżek ketchupu
WYKONANIE:
Mięso z kurczaka kroję na większe paski a następnie umieszczam w misce. Dodaję przyprawy. U mnie: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, przyprawa do kebaba. Dokładnie mieszam i odstawiam. Po pewnym czasie (można od razu) mięso układam na filii spożywczej i formuję np. owalnie. Dokładnie i szczelnie zawijam i wkładam do zamrażarki. Polecam zrobić to kilka dni wcześniej. W dniu w którym chcemy zrobić zapiekankę wyjmujemy mięso i od razu ostrym nożem tniemy kawałki mięsa. Pozostałe mięso ponownie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Mięso nie powinno się odmrozić. Pociętę mięso smażymy na oleju i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Zapiekanka kebab gotowa.
Ryż gotujemy ok. 15 minut. Pozostałe składniki kroimy w kostkę. Przygotowujemy również sos czosnkowy. Do miski dajemy majonez oraz śmietanę. Dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i mieszamy.
Piekarnik możemy już nagrzać na 230 stopni.
Dno naczynia do zapiekania smarujmy lekko olejem. Układamy ryż a następnie lekką warstwę majonezu i ketchupu. Następnie połowa mięsa, kukurydzy, ogórka, cebuli, papryki oraz startego sera. Na to smarujemy majonezem oraz ketchupem i układamy pozostałą warstwę składników.
Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni ok. 25 minut. Zapiekanka kebab gotowa. Na koniec możemy posypać szczypiorkiem.
UWAGI:
Ser żółty układam na zapiekance dopiero ok. 5 minut przed końcem. Jest wtedy ciągnący.