SKŁADNIKI:
ok. 8 ziemniaków
1 laska kiełbasy np. podwawelskiej
1 duża cebula
Sos:
1 mała śmietana 18%
1jajko
1/3szklanki wody
sól, pieprz
WYKONANIE:
Cebulę kroimy drobno a kiełbasę w półksiężyce. Smażymy na patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut. Należy uważać by ziemniaki nie były zbyt miękkie bo będą się rozpadać.
Do miski dodajemy śmietanę, wodę oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą lub olejem i układamy ziemniaki. Możemy je jeszcze posolić. Na ziemniaki układamy kiełbasę z cebulą oraz wylewamy sos.
Górę posypujemy serem żółtym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 20 minut.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.