SKŁADNIKI:
Naleśniki:
250ml mleka
250ml wody
ok. 250 g mąki
2 jajka
płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju
oraz olej do smażenia
FARSZ:
ok. 400g mięsa mielonego np. łopatka
1 puszka pomidorów krojonych
1puszka fasoli czerwonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięsa mielonego
ok. 200g sera żółtego
SOS BESZAMELOWY:
40 g masła
2 łyżki mąki
300 ml mleka
szczypta soli
szczypta pieprzu
łyżeczka gałki muszkatołowej
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na naleśniki ze sobą łączymy a następnie smażymy je na oleju.
Mięso mielimy. Cebulę podsmażamy w większym naczyniu i wrzucamy do niej mięso. Dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i smażymy dalej. W tym momencie możemy doprawić mięso.
Wrzucamy pomidory oraz fasolę. Smażymy jeszcze chwilę.
Na patelni rozpuszczamy masło a następnie dodajemy do niego mąkę i energicznie mieszamy. Wlewamy mleko i delikatnie mieszamy. Chwilę gotujemy i doprawiamy. Tu ważne by dodać główną przyprawę jaką jest gałka muszkatołowa.
Na usmażone naleśniki nakładamy farsz oraz ser żółty. Zawijamy w rulon i układamy na formie do pieczenia. Zalewamy sosem beszamelowym oraz posypujemy serem żółtym.
Zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut nagrzanym do 220 stopni. Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym Polecam!
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.