Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
150 ml mleka
100 ml wody
26 g świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
ok. 3.5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju
oraz:
15 g żółtego sera
kiełbaski - u mnie 3 średniej wielkości kiełbasy zwyczajne
2 cebule
masło do smażenia
przyprawy:
sól, pieprz, natka pietruszki
ketchup, musztarda lub inne sosy
WYKONANIE:
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do misy wlewam ciepłe mleko oraz wodą. Zarówno woda jak i mleko nie może być gorące. Wkruszam drożdże a następnie dodaję cukier. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut by drożdże zaczęły już pracować. Po tym czasie do zaczynu dodaję mąkę u mnie pszenna typ 500 oraz sól. Wyrabiam ciasto ok. 10 minut. Ciasto powinno być puszyste. Gdy jest już dokładnie wyrobione ostawiam do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Gdy ciasto rośnie możemy przygotować cebulę oraz kiełbaski. Cebulę kroję w pióra i podsmażam na maśle. Nie należy robić tego zbyt długo ponieważ cebula będzie się jeszcze piekła w piekarniku. Tak przygotowaną cebulę przyprawiam. U mnie sól, pieprz. Można dodać np. vegety.
Kiełbaski przecinam na pół a następnie nacinam tak jak na grilla. Jeśli kiełbasa jest większa należy podzielić ją np. na 3 części.
Gdy ciasto jest już wyrobione wałkujemy placek i tniemy ciasto na kwadraty. Długość i szerokość już zależy od nas.
Piekarnik możemy już nagrzać na 220 stopni. Każdy kawałek ciasta posypujemy serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach i układamy kawałki kiełbasy. W szczelinach między kiełbasą układamy cebulę. Tak przygotowane kiełbaski z cebulą pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 25 minut.