Wiosenne roladki z tortilli oraz  roladki z sera żółtego

22 maja 2021
Te dwa rodzaje roladek idealnie sprawdzają się u mnie na imprezach. Robi się je szybko i zawsze wszystkim smakują. Często robię je jako przekąska tak po prostu na co dzień. Wiosenne roladki robię zawsze gdy mamy sezon na rzodkiewki.

Te dwa rodzaje roladek idealnie sprawdzają się u mnie na imprezach. Robi się je szybko i zawsze wszystkim smakują. Często robię je jako przekąska tak po prostu na co dzień. Wiosenne roladki robię zawsze gdy mamy sezon na rzodkiewki.

 

SKŁADNIKI:

Wiosenne roladki z tortilli:

1 placek tortilli

ok. 10 dkg sera żółtego

kilka rzodkiewek

1 jajko

Składniki są na jeden placek

1 duża łyżka majonezu oraz sól i pieprz

Roladki z sera żółtego:

6 dużych plastrów sera żółtego

1 serek topiony np. śmietankowy

garść uprażonego słonecznika

pół małej papryki czerwonej lub 3 plasterki szynki

cebulka - dymka

 

WYKONANIE:

1.

Jajko gotujemy na twardo i drobno kroimy. Ser żółty i rzodkiewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy majonez oraz przyprawy.Mieszamy dokładnie i rozprowadzamy po całej tortilli. Zawijamy w rulon a następnie w folię i chłodzimy w lodówce kilka godzin. Można przygotować dzień wcześniej. Należy uważać z majonezem, gdy damy go zbyt dużo roladki nie będą dobrze się trzymały.

2.

Do miski wrzucamy uprażony słonecznik, serek oraz drobno pokrojoną paprykę, szynkę. Mieszamy wszystko dokładnie.

Ser żółty układamy w prostokąt ale tak by każdy koniec lekko na siebie nachodził. Nakładamy farsz i delikatnie zawijamy w rulon. Również chłodzimy w lodówce.

Po wyjęciu z lodówki wiosenne roladki tniemy w paski.

 

SMACZNEGO!!