SKŁADNIKI:
Wiosenne roladki z tortilli:
1 placek tortilli
ok. 10 dkg sera żółtego
kilka rzodkiewek
1 jajko
Składniki są na jeden placek
1 duża łyżka majonezu oraz sól i pieprz
Roladki z sera żółtego:
6 dużych plastrów sera żółtego
1 serek topiony np. śmietankowy
garść uprażonego słonecznika
pół małej papryki czerwonej lub 3 plasterki szynki
cebulka - dymka
WYKONANIE:
1.
Jajko gotujemy na twardo i drobno kroimy. Ser żółty i rzodkiewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy majonez oraz przyprawy.Mieszamy dokładnie i rozprowadzamy po całej tortilli. Zawijamy w rulon a następnie w folię i chłodzimy w lodówce kilka godzin. Można przygotować dzień wcześniej. Należy uważać z majonezem, gdy damy go zbyt dużo roladki nie będą dobrze się trzymały.
2.
Do miski wrzucamy uprażony słonecznik, serek oraz drobno pokrojoną paprykę, szynkę. Mieszamy wszystko dokładnie.
Ser żółty układamy w prostokąt ale tak by każdy koniec lekko na siebie nachodził. Nakładamy farsz i delikatnie zawijamy w rulon. Również chłodzimy w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki wiosenne roladki tniemy w paski.