Tort orzechowy to niewątpliwie klasyka wśród tortów. Pyszna masa śmietankowa a w niej cukierki Michałki to rewelacyjne połączenie. Polecam wypróbować.
WYKONANIE:
BISZKOPT ORZECHOWY:
5 jajek
1 szklanka cukru
Pół szklanki mąki tortowej
1/3szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka drobno zmielonych orzechów
5 łyżek wody
1czubata łyżka kakao
1 op. cukru wanilinowego
Z białek ubijamy pianę na sztywno a pod koniec delikatnie, stopniowo wsypujemy cukier. Po bardzo dobrym ubiciu dodajemy żółtka również stopniowo oraz wodę. Wszystkie suche składniki ze sobą łączymy. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie, stopniowo wsypujemy resztę składników i mieszamy. Dodajemy również orzechy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni do suchego patyczka (ok.30 minut). Gdy biszkopt całkowicie się schłodzi przecinamy na pół.
BISZKOPT JASNY
3 jajka
Pół szklanki cukru
1/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
Biszkopt jasny pieczemy na takich samych zasadach jak orzechowy. Tu czas pieczenia może być niego mniejszy.
MASA MICHAŁKOWA
500g marscapone
150ml śmietanki 30%
250g cukierków Michałków
3 łyżki cukru pudru
ok. 6 łyżek wody/ 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki wódki
Mocno schłodzoną śmietankę dobrze ubijam i dodaje do niej serek marscapone (nie ubijam zbyt długo). Cukierki Michałki ścieram na tarce o grubych oczkach a kawę rozpuszczalną łączę z gorącą wod po czym chłodzę.
Cukierki i kawę dodaję do masy, mieszam i wlewam wódkę.
PRZEŁOŻENIE:
Biszkopt orzechowy
Masa
Biszkopt jasny
Masa
Biszkopt orzechowy
Tynk do tortu to tynk Milky Way ciemny. Tort powinien być schłodzony całą noc.
Po więcej zdjęć i inspiracji zapraszam na mój Instagram moje_domowe_jedzenie
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.