SKŁADNIKI:
CIASTO:
3 szklanki mąki oraz do podsypywania
20 g drożdży w kostce
2 łyżki oleju
1 jajko
220 ml ciepłej wody
1 płaska łyżka soli oraz cukru
Ketchup
Oraz:
Ok. 20 dkg pieczarek
1 cebula
Masło do duszenia pieczarek i cebuli
Różne rodzaje sera żółtego u mnie:
Natka pietruszki, sól ,pieprz
Ser mozzarella, ser wędzony , ser feta
WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczam z wodą ,cukrem i odstawiam na 5 minut.
Po tym czasie dodaje zaczyn do mąki a następnie jajko, olej i sól . Zagniatam dokładnie ciasto i odstawiam na 30min.
Pieczarki podsmażam na maśle wraz z cebulą i przyprawiam sól, pieprz. Pokroiłam je bardzo drobno.
Ciasto wałkuje dość cienko i kroję w taki sposób jak na zdjęciach. Delikatnie nacinam boki i przekładam je na przeciwne strony. Dociskam ciasto i nakładam na środek pieczarki oraz sery starte na tarce o grubych oczkach. Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 15 minut.
Na końcu smaruję ketchupem oraz pietruszką.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.