Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.
SKŁADNIKI:
1 młoda kapusta
2-3marchewki
2 cebule
1 papryka
2 ogórki zielone lub kilka mniejszych gruntowych
Zalewa:
1szklanka octu
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka wody
ok.2 łyżki soli
WYKONANIE:
Przygotowuję wszystkie składniki. Kapustę dokładnie myję a następnie szatkuję. Ja użyłam młodej średniej wielkości kapusty. Marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Paprykę u mnie czerwona oraz żółta kroję w paseczki. Cebulę kroję w pióra. Ogórek u mnie gruntowy dokładnie myję i kroję w kółka.
Tak przygotowane składniki przenoszę do większego garnka. Dodaję 2 łyżki soli i ponownie mieszam. Odstawiam na ok. 2 -3 godziny.
Co jakiś czas mieszam. Po pewnym czasie zaczyna tworzyć się woda.
Zalewa:
Przygotowujemy składniki na zalewę. U mnie proporcje na 1 szklankę. I tak przygotowuję szklankę cukru, wody, octu i oleju. Tu muszę przyznać że oleju użyłam 2/3 szklanki.
Wszystkie składniki na zalewę mieszamy i zagotowujemy. Wlewamy gorące do warzyw dokładnie mieszamy i odstawiamy by się schłodziło. Przenosimy do słoików zamykamy i trzymamy w lodówce.
Surówka nie wymaga pasteryzacji można ją przechowywać ok.1-1.5 miesiąca.