SKŁADNIKI:
Spód:
190 g maki pszennej
30 g cukru pudru
1 jajko
80 g masła
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
SERNIK:
1 kg sera z wiaderka
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
1 cukier wanilinowy
1 budyń śmietankowy
4 jajka
kilka kropelek aromatu waniliowego
WYKONANIE:
Składniki na spód dokładnie zagnieść. Na początku należy pokroić je nożem. Gdy ciasto będzie gotowe włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na dno tortownicy. Ja użyłam o średnicy 26 cm.
Wszystkie składniki na sernik połączyć ze sobą w dużej misce i zmiksować. Nie należy tego robić zbyt długo. Gdy składniki się połączą wylewamy je na tortownicę z ciastem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 60-70 minut.
Po tym czasie delikatnie uchylamy piekarnik i zostawiamy tam sernik do ostygnięcia.
Gdy jest już zimny polewamy frużeliną wiśniową. Zamiast jej można posypać sernik cukrem pudrem.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.