Sernik z frużeliną wiśniową

06 września 2021
Witajcie. Dziś przygotowałam pyszny sernik z frużeliną wiśniową. Robi się go naprawdę szybko i jest to zdecydowanie mój najlepszy przepis na sernik. Można również gotowe ciasto posypać cukrem pudrem czy masą kajmakową z orzeszkami.

Witajcie. Dziś przygotowałam pyszny sernik z frużeliną wiśniową. Robi się go naprawdę szybko i jest to zdecydowanie mój najlepszy przepis na sernik. Można również gotowe ciasto posypać cukrem pudrem czy masą kajmakową z orzeszkami.

 

SKŁADNIKI:

Spód:

190 g maki pszennej

30 g cukru pudru

1 jajko

80 g masła

1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

SERNIK:

1 kg sera z wiaderka

1 szklanka cukru pudru

1 szklanka śmietanki kremówki 30%

1 cukier wanilinowy

1 budyń śmietankowy

4 jajka

kilka kropelek aromatu waniliowego

 

WYKONANIE:

Składniki na spód dokładnie zagnieść. Na początku należy pokroić je nożem. Gdy ciasto będzie gotowe włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na dno tortownicy. Ja użyłam o średnicy 26 cm.

Wszystkie składniki na sernik połączyć ze sobą w dużej misce i zmiksować. Nie należy tego robić zbyt długo. Gdy składniki się połączą wylewamy je na tortownicę z ciastem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 60-70 minut.

Po tym czasie delikatnie uchylamy piekarnik i zostawiamy tam sernik do ostygnięcia.

Gdy jest już zimny polewamy frużeliną wiśniową. Zamiast jej można posypać sernik cukrem pudrem.

Smacznego!!!

 

 


 

Moje domowe jedzenie

 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

 

 

 

 

 

 

 

 

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę i SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.