SKŁADNIKI:
ok. 220g herbatników
100g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu u mnie z wiaderka
3/4 szklanki cukru pudru
cukier wanilinowy
niecała szklanka śmietanki kremówki 30%
60 g rozpuszczonego masła
1 budyń śmietankowy
4 jajka
Dodatkowo
ok. 250g masy krówkowej z puszki
do ozdoby:
garść solonych orzeszków ziemnych
zmielone migdały
garść orzeszków w karmelu
Tu dekoracja jest dowolna
WYKONANIE:
Herbatniki bardzo dobrze mielimy i mieszamy z masłem. Wyrabiamy masę którą układamy dno tortownicy. Oczywiście wcześniej mam ją wyłożoną papierem do pieczenia. Tortownica ma średnicę 23 cm. Wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Wszystkie składniki na masę serową miksujemy ale tylko do połączenia składników. Nie może to trwać dłużej.
Wylewamy na tortownicę i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni ok. 65 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik i zostawiamy na ok. 15 minut.
Sernik należy całkowicie schłodzić. Gdy to nastąpi wylewamy masę krówkową i jej ozdoby. Sernik najlepiej włożyć na noc do lodówki. Na drugi dzień jest zdecydowanie lepszy.