SKŁADNIKI:
Spód:190 g maki pszennej
30 g cukru pudru
1 jajko
80 g masła
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
SERNIK:
800g sera z wiaderka
1 szklanka cukru pudru
200 ml śmietanki kremówki 30%
1 cukier wanilinowy
1 budyń śmietankowy
5 jajek
kilka kropelek aromatu waniliowego
Polewy: 2 opakowania czekolady białej
1/3 szklanki mleka
2 opakowania czekolady mlecznej lub gorzkiej
1/3 szklanki mleka.
Dowolne posypki np. zmielone orzechy czy pistacje.
WYKONANIE:
Składniki na spód dokładnie zagnieść. Na początku należy pokroić je nożem. Gdy ciasto będzie gotowe włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na dno tortownicy. Ja użyłam o średnicy 26 cm. Wszystkie składniki na sernik połączyć ze sobą w dużej misce i zmiksować. Nie należy tego robić zbyt długo. Gdy składniki się połączą wylewamy je na tortownicę z ciastem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 60-70 minut.Po tym czasie delikatnie uchylamy piekarnik i zostawiamy tam sernik do ostygnięcia.Sernik najlepiej schłodzić całą noc. Po ty czasie kroimy go na 8 części i do każdej wbijamy delikatnie patyczek.Czekolady rozpuszczamy w dwóch osobnym patelniach. Do każdej z osobna dodajemy mleko. Mieszamy aż się wszystko rozpuści i polewany po serniczkach z każdej strony. Ja pomagam sobie łyżką. Każdy polany serniczek odkładamy na papier do pieczenia który jest na twardej np. tekturze i od razu dekorujemy posypkami. Odstawiamy do całkowitego schłodzenia.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.