Ser po gruzińsku

07 maja 2021
Ser po gruzińsku pierwszy raz jadłam go u koleżanki na urodzinach i od razu przypadł mi do gustu. To bardzo fajna przekąska która u mnie sprawdza się przy grilowaniu. Ser jest też fajnym pomysłem na imprezy i nie tylko. Jeśli lubicie dania gdzie czuć czosnek z pewnością jest to coś dla Was. Polecam przygotować a na pewno zaskoczycie gości.

Ser po gruzińsku pierwszy raz jadłam go u koleżanki na urodzinach i od razu przypadł mi do gustu. To bardzo fajna przekąska która u mnie sprawdza się przy grilowaniu. Ser jest też fajnym pomysłem na imprezy i nie tylko. Jeśli lubicie dania gdzie czuć czosnek z pewnością jest to coś dla Was. Polecam przygotować a na pewno zaskoczycie gości. 

 

SKŁADNIKI NA MNIEJSZY PÓŁMISEK:

 

250g twarogu u mnie półtłusty

3 ogórki kiszone lub konserwowe

1 mała cebula czerwona

pęczek pietruszki

 

ZALEWA:

 

500 ml wody

4 łyżeczki sosu sojowego

1 płaska łyżka soli

 

SOS:

 

3 ząbki czosnku

ok. 150 g majonezu

ok. 200 g śmietany u mnie 18%

 

WYKONANIE:

 

Wszystkie składniki zalewy ze sobą łączymy. Ser kroimy na plastry 1.5 cm i wkładamy do zalewy. Całość odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

 

Składniki na sos ze sobą łączymy wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Ogórek, cebulę i pietruszkę ze sobą łączymy.

 

Odsączony z zalewy ser wykładamy na półmisek a następnie polewamy sosem i posypujemy ogórkami, cebulą i pietruszką. Ser po gruzińsku ląduje jeszcze na ok. 2 godziny do lodówki.

 

 

SMACZNEGO!!!

 

Po więcej zdjęć i inspiracji zapraszam na mój Instagram @moje_domowe_jedzenie

 


 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

 

 

 

 

 

 

 

 

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę       

SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.