Schab ze śliwką, Ziemniaki i surówka z kapusty pekińskiej

11 maja 2021
Witajcie. Dziś mam dla Was kolejny pomysł na bardzo fajną i prostą w przygotowaniu sałatkę. Sprawdzi się świetnie na imprezach I nie tylko. Będzie też super po prostu na co dzień . Robię ją bardzo często bo wszystkim domownikom smakuje. Polecam wypróbować przepis.

Schab ze śliwką to fajny pomysł na niedzielny obiad i nie tylko. Schab jest mięciutki i soczysty.Polecam wypróbować.

 

SKŁADNIKI:

 

1kg schabu bez kości

1 opakowanie suszonej śliwki

Marynata:

ok. 6 łyżek oleju

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

papryka słodka i ostra

sól, pieprz

majeranek

przyprawa do schabu lub mięsa pieczonego

Najlepiej dzień wcześniej wieczorem:

Składniki na marynatę łączymy. Schab nacinamy nożem najlepiej długim w kilku miejscach tak by nóż przeszedł na druga stronę. Jeśli tego nie zrobi odwracamy schab i z drugiej strony również robimy otwory. Do środka upychamy śliwki.

Schab marynujemy z każdej strony i odkładamy do lodówki na noc.

Na drugi dzień wkładamy mięso do rękawa a następnie do  nagrzanego piekarnika do 230 stopni . Pieczemy godzinę. U mnie najczęściej (1h.15min)

 

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ:

 

1 mała kapusta pekińska

kukurydza

1 marchew

1 jabłko

1czerwona cebula

1 łyżka majonezu

2 łyżki śmietany 18%

sól i pieprz

Kapustę i cebulę kroimy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy kukurydzę, majonez, śmietanę oraz przyprawy. Odstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki

 

SMACZNEGO!!!

 

Po więcej zdjęć i inspiracji zapraszam na mój Instagram moje_domowe_jedzenie

 

 

 

 


 

Moje domowe jedzenie

 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

 

 

 

 

 

 

 

 

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę i SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.