Schab ze śliwką to fajny pomysł na niedzielny obiad i nie tylko. Schab jest mięciutki i soczysty.Polecam wypróbować.
SKŁADNIKI:
1kg schabu bez kości
1 opakowanie suszonej śliwki
Marynata:
ok. 6 łyżek oleju
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
papryka słodka i ostra
sól, pieprz
majeranek
przyprawa do schabu lub mięsa pieczonego
Najlepiej dzień wcześniej wieczorem:
Składniki na marynatę łączymy. Schab nacinamy nożem najlepiej długim w kilku miejscach tak by nóż przeszedł na druga stronę. Jeśli tego nie zrobi odwracamy schab i z drugiej strony również robimy otwory. Do środka upychamy śliwki.
Schab marynujemy z każdej strony i odkładamy do lodówki na noc.
Na drugi dzień wkładamy mięso do rękawa a następnie do nagrzanego piekarnika do 230 stopni . Pieczemy godzinę. U mnie najczęściej (1h.15min)
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ:
1 mała kapusta pekińska
kukurydza
1 marchew
1 jabłko
1czerwona cebula
1 łyżka majonezu
2 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz
Kapustę i cebulę kroimy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy kukurydzę, majonez, śmietanę oraz przyprawy. Odstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki
SMACZNEGO!!!
Po więcej zdjęć i inspiracji zapraszam na mój Instagram moje_domowe_jedzenie
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.