SKŁADNIKI:
ok. 7 ziemniaków
5 jajek
1 cebula czerwona
Sos:
niecałe pół szklanki oliwy
2 łyżki śmietany 18%
ok 3 łyżki majonezu
oregano solidna łyżka
sól i pieprz
WYKONANIE:
Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Ważne, by nie były za miękkie bo będą się rozpadać w sałatce. Cebulę kroimy w pióra a składniki na sos dokładnie mieszamy.
Studzimy ziemniaki i jajka. Po tym czasie ziemniaki kroimy w talarki a jajka na 4 części.
W półmisku układamy ziemniaki, jajka i cebulę. Możemy te składniki posolić. Wylewamy sos i delikatnie mieszamy sałatkę. Można też ułożyć warstwami składniki i już nie mieszać.
Sałatka ziemniaczana z oregano ląduje w lodówce na kilka godzin.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.