Sałatka trzy składnikowa z pysznym pieczywem.

16 lutego 2022
Taki deser z galaretką bardzo często robię dla mojego synka. Miałam nie pokazywać Wam tego przepisu bo nie ma tu nic nadzwyczajnego ale pomyślałam że warto pokazać sposób jego podania. Fajnie się prezentuje i być może będzie dla innych inspiracją.

Witajcie.

 

Dziś mam dla Was bardzo prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę. Jest tylko z 3 składników. Aby moja sałatka jeszcze lepiej smakowała przygotowałam do niej pyszne pieczywo. Jest to zwykła pizza Margherita lecz wyszła na prawdę super. 

 

SKŁADNIKI:

 

1 brokuł

2 duże pomidory

5 jajek

Sos:

3 łyżki majonezu

2 łyżki śmietany

szczypiorek

sól pieprz

Pizza:

250 g mąki pszennej

ok. 150 ml ciepłej wody

ok. 15 g drożdży

łyżeczka cukru i soli

3 łyżki oliwy z oliwek

kilka łyżek ketchupu

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 duży ząbek czosnku

ok. 15 dkg sera żółtego

 

Wykonanie:

 

Do miski wsypuję mąkę i sól.W osobnej miseczce mieszam ciepłą wodę, cukier oraz drożdże. Po ok. 5 minutach dodaję do mąki. Dodaję również oliwę i wyrabiam ciasto kilka minut. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Brokuł gotuję w osolonej wodzie do miękkości, lecz brokuł nie może być gotowany zbyt długo by później nie rozpadał się w sałatce. Jajka gotuję na twardo.

Wszystkie składniki sosu mieszam wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Ugotowane jajka kroję każdy na 4 części a pomidor podobnie.

W salaterce układam połowę składników. Brokuł, pomidor, jajka i polewam sosem. Dodaję również sól i pieprz. Układam kolejną warstwę i posypuję szczypiorkiem.

Sałatkę wkładam do lodówki.

Z wyrośniętego ciasta formuję placek i smaruję sosem. Posypuję serem i zapiekam w piekarniku nagrzanym na 240 stopni ( największa moc) termoobieg na ok. 8 minut.

 

 

 

 


 

Moje domowe jedzenie

 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę i SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.