Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.
SKŁADNIKI:
pół opakowania makaronu muszelki
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
4 jajka
1 tuńczyk w sosie własnym
3 ogórki konserwowe
kukurydza
szczypiorek sól, pieprz
ok. 4 łyżki majonezu
WYKONANIE:
Przygotowujemy wszystkie składniki. Muszle gotujemy wg instrukcji jak na opakowaniu. Ja gotowałam 18 minut w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Paprykę drobno kroimy wraz z ogórkiem i cebulą.Można użyć też ogórek kiszony Ja wybrałam czerwoną cebulę ponieważ nie ma w sobie tyle ostrości co cebula biała. Dzięki temu nie muszę już jej sparzać. Tuńczyk odsączam z zalewy. U mnie tuńczyk w sosie własnym ale można użyć też tuńczyka w oleju. Oprócz tego przyda się też coś do dekoracji np. szczypiorek czy pietruszka.
Przygotowujemy większą miskę i przekładamy do niej wszystkie składniki. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz będziemy nakładać do muszli. Może być to nieco problematyczne i pracochłonne jednak myślę że warto.
Każdą muszlę wypełniamy farszem. Przygotowujemy większy półmisek i układamy na nim muszle. Gdy robimy je na imprezę takie muszle można jeszcze dodatkowo ozdobić. Dodać np. sałatę, rzodkiewkę czy szczypiorek. Tak przygotowane muszle wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny by wszystkie smaki się przegryzły. Po tym czasie można muszle udekorować np. szczypiorkiem.