Ryba w cieście

09 czerwca 2021
Ryba w cieście to bardzo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy znudziła Nam się tradycyjna panierowana i smażona ryba. Smakuje równie dobrze i często właśnie w taki sposób przygotowuję rybę. Zazwyczaj robię do niej surówkę z kapusty kiszonej oraz frytki.Dziś jednak rybka z ziemniakami.

 

Ryba w cieście to bardzo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy znudziła Nam się tradycyjna panierowana i smażona ryba. Smakuje równie dobrze i często właśnie w taki sposób przygotowuję rybę. Zazwyczaj robię do niej surówkę z kapusty kiszonej oraz frytki.Dziś jednak rybka z ziemniakami.

 

SKŁADNIKI:

 

1 duża ryba u mnie  dorsz

Ciasto:

1 jajko

ok. 0.5 szklanki mąki

1/3 szklanki mleka

sól, pieprz

olej do smażenia

Surówka:

1opakowanie kapusty kapusty kiszonej w woreczku

1 marchew

1 mała cebula czerwona

1 jabłko

2 łyżki oliwy

sól, pieprz, kminek

olej do smażenia

 

WYKONANIE:

 

Rybę kroję na mniejsze kawałki a następnie przyprawiam.

Składniki na ciasto mieszam mikserem. Rybę moczę w cieście a następnie smażę na rozgrzanym oleju.

Kapustę płukamy w wodzie i kroimy drobniej. Dodajemy do niej marchew oraz jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno koimy i dodajemy do reszty składników. Do surówki dodajemy oliwę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 1 godzinę.

Do rybki przygotowałam ziemniaki z wody, które polałam podsmażoną na maśle cebulką.

 

SMACZNEGO!!

 


 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

 

 

 

 

 

 

 

 

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę       

SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.