SKŁADNIKI:
Biszkopt:
5 jajek
1 niecała szklanka cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Krem
2 opakowania marscapone
200ml śmietany 30%
3łyżki cukru pudru
ok. 250g cukierków Michałków
1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
1 kieliszek wódki
1 galaretka np. czerwona
można dodać 1 fix dla lepszej, sztywniejszej masy
WYKONANIE:
Dzień wcześniej przygotowuję galaretkę wg. instrukcji jak na opakowaniu.
Ubijam 5 białek ze szczyptą soli a w połowie ubijania delikatnie wsypuję cukier oraz cukier wanilinowy.
Ubijam dalej i dodaję żółtka (po jednym).
W osobnej misce łączę mąkę,kakao oraz proszek do pieczenia. Mąkę i kakao przesiewam przez sitko.
Składniki suche łączę z resztą składników już drewnianą łyżką bardzo delikatnie by masa nie opadła.
Biszkopt piekę do suchego patyczka ok. 15 minut w 170 stopniach. Nie należy piec zbyt długo.
Od razu po upieczeniu jeszcze gorące przekładam na wilgotną ściereczkę i z jej pomocą zwijam roladę. Tak zwiniętą odstawiam do całkowitego schłodzenia.
Masa:
Wcześniej zaparzam kawę a następnie ją chłodzę.
Śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem i dodaję serki marscapone. Gdy składniki się połączą od razu dodaję kawę oraz wódkę. Cukierki ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaje do masy, lecz zostawiam ich jeszcze do posypania na samej górze ciasta. Tu już ręcznie mieszam cukierki z masą.
Masę wykładam na zimną roladę i na brzegu układam prostokątne paski galaretki. Zwijam dokładnie i szczelnie. Górę dekoruję pozostałościami masy i ewentualnie galaretkami i kawą. chłodzę najlepiej noc.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.