Rolada biszkoptowa 

04 listopada 2021
Witajcie. Dziś mam dla Was pyszna roladę z masą z Michałkami. Zawsze bałam się robić rolady bo słyszałam jak to często one się nie udają. Zrobiłam i uważam że naprawdę nie jest trudna. Zróbcie dokładnie jak ja a na pewno się uda. Każdy może zrobić masę taka jak lubi.

Witajcie. Dziś mam dla Was pyszna roladę z masą z Michałkami. Zawsze bałam się robić rolady bo słyszałam jak to często one się nie udają. Zrobiłam i uważam że naprawdę nie jest trudna. Zróbcie dokładnie jak ja a na pewno się uda. Każdy może zrobić masę taka jak lubi.

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

 

5 jajek

1 niecała szklanka cukru

2/3 szklanki mąki tortowej

1 cukier wanilinowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

Krem

2 opakowania  marscapone

200ml śmietany 30%

3łyżki cukru pudru

ok. 250g cukierków Michałków

1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej

1 kieliszek wódki

1 galaretka np. czerwona

można dodać 1 fix dla lepszej, sztywniejszej masy

 

WYKONANIE:

Dzień wcześniej przygotowuję galaretkę wg. instrukcji jak na opakowaniu.

Ubijam 5 białek ze szczyptą soli a w połowie ubijania delikatnie wsypuję cukier oraz cukier wanilinowy.

Ubijam dalej i dodaję żółtka (po jednym).

W osobnej misce łączę mąkę,kakao oraz proszek do pieczenia. Mąkę i kakao przesiewam przez sitko.

Składniki suche łączę z resztą składników już drewnianą łyżką bardzo delikatnie  by masa nie opadła.

Biszkopt piekę do suchego patyczka ok. 15 minut w 170 stopniach. Nie należy piec zbyt długo.

Od razu po upieczeniu jeszcze gorące przekładam na wilgotną ściereczkę i z jej pomocą zwijam roladę. Tak zwiniętą odstawiam do całkowitego schłodzenia.

 

Masa:

 

Wcześniej zaparzam kawę a następnie ją chłodzę.

Śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem i dodaję serki marscapone. Gdy składniki się połączą od razu dodaję kawę oraz wódkę. Cukierki ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaje do masy, lecz zostawiam ich jeszcze  do posypania na samej górze ciasta. Tu już ręcznie mieszam cukierki z masą.

Masę wykładam na zimną roladę i na brzegu układam prostokątne paski galaretki. Zwijam dokładnie i szczelnie.  Górę dekoruję pozostałościami masy i ewentualnie galaretkami i kawą. chłodzę najlepiej noc.

 

Po dokładny przepis video zapraszam na mój kanał na You Tube.

 


 

Moje domowe jedzenie

 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę i SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.