Risotto z pieczarkami

14 czerwca 2021
Przepis na pyszne i proste danie. Risotto z pieczarkami

 

Risotto z pieczarkami to danie które lubię jeść w sezonie gdy mamy grzyby leśne. Uwielbiam jego smak i aromat. Poza sezonem przygotowuję risotto z pieczarkami i jest równie pyszne. To bardzo szybkie w przygotowaniu danie więc polecam dla zapracowanych.

 

SKŁADNIKI:

 

Ryż do risotto – jedno opakowanie

Ok. 20 dkg pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

Masło

Ok. 1.5 szklanki bulionu

Sól, pieprz

 

WYKONANIE:


Na masełku podsmażam 1 cebulę oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Za ok. 2 minuty dodaję pieczarki pokrojone w plasterki. Duszę jeszcze kilka minut i dodaję ryż, chwilę mieszam a następnie podlewam bulionem najlepiej z rosołu i duszę ok 15 minut. Gdy woda wyparuje a ryż jest miękki danie jest gotowe. Jeśli ryż jest twardy należy podlać jeszcze bulionem i dusić do miękkości. Na koniec danie należy przyprawić. Znam przepisy w których takie risotto z pieczarkami podlewa się białym winem i posypuje parmezanem. To też fajny sposób na to danie ja jednak jeszcze tak podanego go nie jadłam.

 

Smacznego!!


 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

 

 

 

 

 

 

 

 

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę       

SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.