SKŁADNIKI:
Ryż do risotto – jedno opakowanie
Ok. 20 dkg pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
Masło
Ok. 1.5 szklanki bulionu
Sól, pieprz
WYKONANIE:
Na masełku podsmażam 1 cebulę oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Za ok. 2 minuty dodaję pieczarki pokrojone w plasterki. Duszę jeszcze kilka minut i dodaję ryż, chwilę mieszam a następnie podlewam bulionem najlepiej z rosołu i duszę ok 15 minut. Gdy woda wyparuje a ryż jest miękki danie jest gotowe. Jeśli ryż jest twardy należy podlać jeszcze bulionem i dusić do miękkości. Na koniec danie należy przyprawić. Znam przepisy w których takie risotto z pieczarkami podlewa się białym winem i posypuje parmezanem. To też fajny sposób na to danie ja jednak jeszcze tak podanego go nie jadłam.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.