Risotto z pieczarkami

14 czerwca 2021
Przepis na pyszne i proste danie. Risotto z pieczarkami

 

Risotto z pieczarkami to danie które lubię jeść w sezonie gdy mamy grzyby leśne. Uwielbiam jego smak i aromat. Poza sezonem przygotowuję risotto z pieczarkami i jest równie pyszne. To bardzo szybkie w przygotowaniu danie więc polecam dla zapracowanych.

 

SKŁADNIKI:

 

Ryż do risotto – jedno opakowanie

Ok. 20 dkg pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

Masło

Ok. 1.5 szklanki bulionu

Sól, pieprz

 

WYKONANIE:


Na masełku podsmażam 1 cebulę oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Za ok. 2 minuty dodaję pieczarki pokrojone w plasterki. Duszę jeszcze kilka minut i dodaję ryż, chwilę mieszam a następnie podlewam bulionem najlepiej z rosołu i duszę ok 15 minut. Gdy woda wyparuje a ryż jest miękki danie jest gotowe. Jeśli ryż jest twardy należy podlać jeszcze bulionem i dusić do miękkości. Na koniec danie należy przyprawić. Znam przepisy w których takie risotto z pieczarkami podlewa się białym winem i posypuje parmezanem. To też fajny sposób na to danie ja jednak jeszcze tak podanego go nie jadłam.

 

Smacznego!!


 

Moje domowe jedzenie

 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

 

 

 

 

 

 

 

 

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę i SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.