SKŁADNIKI:
mąka ok. 350g u mnie był typ 500
mleko ok. 200ml
drożdże u mnie w kostce 25g
masło 35g
łyżeczka cukru
łyżeczka soli taka solidna
sezam i jajko do posmarowania
WYKONANIE:
Mleko podgrzewam ale nie może być gorące. Do ciepłego mleka dodaje droższe i cukier.Dobrze mieszam.
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy mleko z drożdżami oraz sól. W rondlu rozpuszczamy masło i studzimy.
Dodajemy je do mąki wraz zresztą składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto należy długo wyrabiać nawet do 10 minut. Możemy to również zrobić za pomocą haka. Naprawdę warto bo ciasto jest mięciutkie i elastyczne.
Od razu formuje bułeczki i spłaszczam. Zostawiam na ok. 40 minut a później znowu formuje i zostawiam jeszcze na ok 25 minut. Bułeczki smaruje jajkiem i posypuję sezamem.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 25 minut. Bułki do hamburgerów - Polecam
Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam na mój Instagram moje_domowe_jedzenie
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.