Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
1 jajko
pół szklanki oleju
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 szklanka zimnej wody
pół szklanki cukru
Polewa czekoladowa
100 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka
50 ml zimnej wody oraz
1 kopiasta łyżka żelatyny.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na pierniczki ze sobą łączymy i miksujemy ale tylko do podłączenia składników. Można to zrobić łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na muffinki i pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Najlepiej do suchego patyczka.
Polewa:.
Do garnka wkładamy masło ,cukier puder, kakao oraz mleko i rozpuszczamy na ogniu. Do miseczki wlewamy zimną wody i mieszamy wraz z żelatyną. Dodajemy to do gorącej (ale już nie gotującej się) polewy i dokładnie mieszamy . Chwilę chodzimy aby masa zaczęła tężeć a na końcu polewamy nasze babeczki i zdobimy .
Chłodzimy do stężenia polewy.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.