SKŁADNIKI:
CIASTO:
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
100 ml wody
1 łyżka soli i cukru
1 jajko
25 g drożdży
50 g masła
oraz:
1 duży filet z kurczaka
do panierki:
1 jajko
garść skruszonych płatków kukurydzianych
2/3 szklanki mąki
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
sałata
ogórek kiszony i ulubione dodatki
Sos:
1 mała cebula
2 małe ogórki konserwowe lub 1 duży
ok. 3 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
sól
do posmarowania bułek:
1 jajko, sezam
WYKONANIE:
Mleko podgrzewam( nie może być gorące) oraz rozpuszczam masło.
Do mniejsze miseczki wlewam mleko oraz wodę i kruszę drożdże. Dodaję cukier, mieszam i odstawiam na 5 minut.
Do miski dodaję mąkę, zaczyn, sól, jajko i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 40 minut.
Mięso kroję na większe paski i przyprawiam : sól, pieprz, papryka słodka, przeprawa do kurczaka, czosnek granulowany itp.Odstawiam by mięso nabrało aromatu przypraw.
Cebulę oraz ogórek drobniutko kroję i dodaję ketchup i majonez. Wszystko dokładnie mieszam i dodaję jeszcze ewentualnie przyprawy.
Gdy ciasto urośnie formuje z niego duży prostokąt średniej grubości. Kroję prostokątne pasy a następnie każdy pas na pół. Dzięki temu powstają prostokątne bułki. Smaruję jajkiem oraz sezamem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 25 minut.
Gdy bułki się pieką przygotowuję panierkę do mięsa, obtaczam kurczaka z każdej strony a następie smażę na oleju.
Po upieczeniu bułek delikatnie je nacinam i układam wszystkie składniki.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.