SKŁADNIKI:
1.5 szklanki mąki tortowej
1 masło 82% (można użyć ¾ masła)
4 jajka
Cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
Truskawki
Cukier puder do posypania ciasta
WYKONANIE:
Masło topimy w rondelku a następnie chłodzimy. Do miski wrzucamy jajka oraz cukier i miksujemy aż masa będzie puszysta. Po tym czasie delikatnie dolewamy zimne ale płynne masło i miksujemy dalej. Mąkę oraz cukier wanilinowy i proszek do pieczenia ze sobą łączymy. Delikatnie po łyżce dodajemy do masy i miksujemy.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i zalewamy masę. Układamy truskawki lekko je dociskając. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 25 minut.
Gdy ciasto z truskawkami się schłodzi posypujemy cukrem pudrem.