SKŁADNIKI:
Ciasto:
500g mąki pszennej.
1 jajko.
3 żółtka.
1 szklanka cukru (200g)
250g masła lub margaryny.
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka proszku do pieczenia.
Krem:
budyń śmietankowy
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1 kostka masła 82%
cukier wanilinowy
WYKONANIE:
Ze składników dokładnie zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto nakładamy na foremki które posmarowałam wcześniej tłuszczem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 15 minut.
Do miski wlewamy 1 szklankę mleka i wsypujemy budyń. Dobrze mieszamy. Pozostałe 2 szklanki mleka wraz z cukrem podgrzewamy, gdy zaczną się gotować dodajemy budyń wymieszany z mlekiem i energicznie cały czas mieszamy. Studzimy
Kostkę masła miksujemy i dodajemy stopniowo budyń oraz wsypujemy cukier wanilinowy. Masę chodzimy.
Na gotowe babeczki nakładamy krem a no to ulubione dodatki. U mnie to zastygnięte galaretki oraz owoce.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.