SKŁADNIKI:
1 kapusta średnia
2-3marchewki
2 cebule
1 papryka
1 duży ogórek zielony
Zalewa:
1szklanka octu
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka wody
ok. 2 łyżki soli
WYKONANIE:
Kapustę szatkuję, cebulę kroję w piórka ,paprykę, ogórek na kawałki a marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Wszystko mieszam ,solę i odstawiam na ok. 2 -3 godziny. Co jakiś czas mieszam.
Zalewa: Wszystkie składniki na zalewę mieszamy i zagotowujemy. Wlewamy gorące do warzyw mieszamy i odstawiamy by się schłodziło. Przenosimy do słoików zamykamy i trzymamy w lodówce.
Surówka nie wymaga pasteryzacji można ją przechowywać ok. miesiąc.
Ja po zrobieniu pierwszego przepisu zmniejszyłam ocet do 0.5 szklanki bo wolę surówkę mniej octowa daje nieco więcej wtedy wody.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.