Pyszna domowa wędlina na kanapki i nie tylko. 

03 grudnia 2021
Dziś przychodzę do Was z pyszną domową wędlinką. Mięciutki i soczysty schab idealnie będzie pasować na świąteczny stół ale też nie tylko. Idealnie sprawdzi się też po prostu na kanapki.

Dziś przychodzę do Was z pyszną domową wędlinką. Mięciutki i soczysty schab idealnie będzie pasować na świąteczny stół ale też nie tylko. Idealnie sprawdzi się też po prostu na kanapki.

 

SKŁADNIKI:

 

ok 1 kg schabu myjemy i przekładamy do garnka takiego by swobodnie w nim leżał. 

Zalewany woda tak by przykrywa cały schab i wyciągamy.  W ten sposób wiemy ile wody potrzeba.

Do wody dodajemy:
ok.50 g soli peklowej (koniecznie taka sól nie zwykła ) ja użyłam całe opakowanie
 5 ziaren: jałowca, ziela angielskiego, pieprzu
5 liści laurowych
ok. 5 zmiażdżonych ząbków czosnku

1 łyżeczka cukru

Marynata:

1/3 szklanki oleju

po łyżeczce: papryki słodkiej i wędzonej, czosnku granulowanego, oregano, przyprawie do mięsa pieczonego

 

WYKONANIE:

 
Garnek z wodą i przyprawami gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie wodę całkowicie chłodzimy a następnie wkładamy schab. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Należy pamiętać by go odwracać co jakiś czas.
Moje peklowanie trwało 7 dni ale można i dłużej.
Po tym czasie schab wyciągamy z wody myjemy, suszymy ręcznikiem. Do garnka wkładamy wszystkie przyprawy wraz z olejem i mieszamy. Smarujemy nimi schab.
Żeby schab dobrze się kroił obwiązałam sznurkiem go dookoła.
Po przyprawieniu zostawiłam tak schab jeszcze na jakiś czas.
Całość wkładamy do rękawa lub naczynia ale zamkniętego i pieczemy w 180 stopniach ok 1,5 godz. Po tym czasie całkowicie schab chłodzimy.

Wędlina po całkowitym ostygnięciu jest gotowa.

 

Po dokładny przepis video zapraszam na mój kanał na You Tube.

 


 

Moje domowe jedzenie

 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

 

 

 

 

 

 

 

 

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę i SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.