Pulpeciki po cygańsku

13 grudnia 2022
Pulpeciki  po cygańsku to doskonałe danie na ciepło na imprezę, święta, czy na obiad. Pulpeciki są delikatne, soczyste i rozpływają się w ustach.

 


 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

Pulpeciki  po cygańsku to doskonałe danie na ciepło na imprezę, święta, czy na obiad. Pulpeciki są delikatne, soczyste i rozpływają się w ustach. Bardzo dobrze smakują również na drugi dzień. Zazwyczaj przygotowuję ich więcej i mam obiad na dwa dni.

Polecam podawać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Bardzo często wracam do tego przepisu więc polecam go serdecznie.

 

SKŁADNIKI:

 

400 g łopatki

1 jajko

4 łyżki bułki tartej

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

1łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego

mąka do obtoczenia pulpecików

1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody

300 g pieczarek

1duża cebula

1 papryka czerwona

3 ogórki konserwowe

0.5 szklanki ketchupu

3 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżeczka cukru1

dodatkowo sól, pieprz

olej

 

WYKONANIE:

 

W misce umieszczam mięso i dodaję bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodatkowo dodaję jajko, bułkę tartą oraz przyprawy do mięsa.

1 łyżeczka soli

1łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego

Bardzo dokładnie wyrabiam i mieszam ze sobą składniki. Formuję kuleczki i obtaczam w mące. Podsmażam na oleju kilka minut z każdej strony.

Piekarnik nagrzewam na 220 stopni.

Warzywa kroję na mniejsze kawałki. W misce umieszczam również wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszam. Dodatkowo przyprawiam.

Przygotowuję naczynie żaroodporne i umieszczam podsmażone pulpeciki. Dodaję pokrojone w plastry pieczarki (nie podsmażam), paprykę pokrojoną w paseczki , cebulę pokrojoną w pióra. Ogórek konserwowy kroję na mniejsze kawałki. Na całość wylewam sos i delikatnie mieszam wszystkie składniki.