Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.
SKŁADNIKI:
400 g łopatki
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
mąka do obtoczenia pulpecików
1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody
300 g pieczarek
1duża cebula
1 papryka czerwona
3 ogórki konserwowe
0.5 szklanki ketchupu
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru1
dodatkowo sól, pieprz
olej
WYKONANIE:
W misce umieszczam mięso i dodaję bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodatkowo dodaję jajko, bułkę tartą oraz przyprawy do mięsa.
1 łyżeczka soli
1łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
Bardzo dokładnie wyrabiam i mieszam ze sobą składniki. Formuję kuleczki i obtaczam w mące. Podsmażam na oleju kilka minut z każdej strony.
Piekarnik nagrzewam na 220 stopni.
Warzywa kroję na mniejsze kawałki. W misce umieszczam również wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszam. Dodatkowo przyprawiam.
Przygotowuję naczynie żaroodporne i umieszczam podsmażone pulpeciki. Dodaję pokrojone w plastry pieczarki (nie podsmażam), paprykę pokrojoną w paseczki , cebulę pokrojoną w pióra. Ogórek konserwowy kroję na mniejsze kawałki. Na całość wylewam sos i delikatnie mieszam wszystkie składniki.