SKŁADNIKI:
Placki:
Ok. 0,5. kg ziemniaków
1 duża cebula
ok. 3 łyżki mąki
1 jajko
olej do smażenia
sól, pieprz
Sos:
Ok. 25 dkg pieczarek
1 mała cebula
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki
ok. 3/4 szklanki wody
Masło do smażenia pieczarek
Sól, pieprz
WYKONANIE:
Ziemniaki oraz cebulę ścieram na tarce. Dodaje do nich jajko, mąkę oraz przyprawy. Wszystko dobrze mieszam i smażę placki na oleju z dwóch stron.
Pieczarki kroję w plastry a cebulę drobno. Podsmażam pieczarki i cebulkę na maśle. W misce mieszam śmietanę, mąką oraz ok. ¾ szklanki wody. Gdy pieczarki i cebula będą już lekko podsmażone zalewam sosem i duszę jeszcze ok. 5 minut. Przyprawiam.
Gotowy sos polewam po plackach. Gdy sos jest mało gęsty można dodać więcej mąki. Placki ziemniaczane z sosempieczarkowym - Polecam.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.