SKŁADNIKI:
Ciasto:
300g mąki pszennej
25g drożdży w kostce
1 łyżeczka cukru
Ok. 200 ml ciepłej wody
1.5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
ok. 15 dkg pieczarek
kilka plasterków szynki lub salami
20 dkg sera żółtego
inne ulubione dodatki np. oliwki, papryka
ketchup
sól, pieprz, oregano
WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy cukier. Odstawiamy na ok. 5 minut. Do miski wsypujemy zaczyn, mąkę, sól i oliwę a następnie wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 30 minut. Z tego ciasta zrobiłam 2 pizze. Wszystko zależy jaką mamy średnicę patelni.
Pieczarki podsmażamy na maśle.
Patelnię lekko smarujemy oliwą i nagrzewamy. Układamy okrągły placek ciasta dopasowując go wcześniej do średnicy patelni. Przykrywamy dużą pokrywką i czekamy kilka minut aż ciasto się lekko zarumieni. Nie może być jednak zbyt przypalone. Po tym czasie ciasto przewracamy na drugą stronę i dopiero wtedy układamy składniki. U mnie ketchup( może być sos pomidorowy), pieczarki, salami, oliwki ,ser żółty. Całość ponownie zamykamy pokrywką i zostawiamy ok. 5 minut. Palnik gazu powinien być cały czas delikatny. Pizzę z patelni cały czas kontrolujemy. Gdy ser ładnie cię rozpuści a ciasto nie będzie już surowe pizza jest gotowa. Na koniec polewam ketchupem i ewentualnie natką pietruszki czy oregano.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.