Pizza z patelni

25 maja 2021
 Jeśli znudziła Ci się tradycyjna pizza to musisz koniecznie spróbować pizzy z patelni. Nieco przypieczony spód nadaje jej wyjątkowy smak. Pizza jest chrupiąca i smakuje rewelacyjnie. Pizza z patelni - Polecam

 Jeśli znudziła Ci się tradycyjna pizza to musisz koniecznie spróbować pizzy z patelni. Nieco przypieczony spód nadaje jej wyjątkowy smak. Pizza jest chrupiąca i smakuje rewelacyjnie. Pizza z patelni - Polecam

 

SKŁADNIKI:

 

Ciasto:

300g mąki pszennej

25g drożdży w kostce

1 łyżeczka cukru

Ok. 200 ml ciepłej wody

1.5 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

 

ok. 15 dkg pieczarek

kilka plasterków szynki lub salami

20 dkg sera żółtego

inne ulubione dodatki np. oliwki, papryka

ketchup

sól, pieprz, oregano

 

WYKONANIE:

 

Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy cukier. Odstawiamy na ok. 5 minut. Do miski wsypujemy zaczyn, mąkę, sól i oliwę a następnie wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 30 minut. Z tego ciasta zrobiłam  2 pizze. Wszystko zależy jaką mamy średnicę patelni.

Pieczarki podsmażamy na maśle.

Patelnię lekko smarujemy oliwą i nagrzewamy. Układamy okrągły placek ciasta dopasowując go wcześniej do średnicy patelni. Przykrywamy dużą pokrywką i czekamy kilka minut aż ciasto się lekko zarumieni. Nie może być jednak zbyt przypalone. Po tym czasie ciasto przewracamy na drugą stronę i dopiero wtedy układamy składniki. U mnie ketchup( może być sos pomidorowy), pieczarki, salami, oliwki ,ser żółty. Całość ponownie zamykamy pokrywką i zostawiamy ok. 5 minut. Palnik gazu powinien być cały czas delikatny. Pizzę z patelni cały czas kontrolujemy. Gdy ser ładnie cię rozpuści a ciasto nie będzie już surowe pizza jest gotowa.  Na koniec polewam ketchupem i ewentualnie natką pietruszki czy oregano.

 

SMACZNEGO!!

 


 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę       

SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.