Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
ok. 3 szklanki mąki typ 00 do pizzy
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki ciepłej wody
25 g drożdży
1 łyżka cukru i soli
ok. 3 łyżki oliwy lub oleju
Masełko czosnkowe:
50g masła
2 ząbki czosnku
pietruszka, oregano
szczypta soli
15 dkg sera żółtego
WYKONANIE:
Mleko wraz z połączoną wodą podgrzewam. Nie może być gorące. Do misy wkruszam drożdże i dodaję cukier. Mieszam dokładnie i wsypuję mąkę , sól oraz oliwę. Ciasto wyrabiam ok. 8 minut. Można zrobić to ręcznie. Tak przygotowane ciasto odstawiam na 35 minut.
Przygotowuję masełko czosnkowe. Do miski wkładam masło oraz drobno pokrojoną pietruszkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Solę i dokładnie mieszam. Jeśli masło jest zbyt twarde można włożyć takie masełko na ok 10 sekund do mikrofalówki. Ścieram również ser na tarce o grubych oczkach. Oprócz pietruszki można dodać też zioła np. oregano
Po 35minutach z ciasta formuję 2 placki. Muszą być o tej samej średnicy. Placki muszą być cienkie. Na jeden placek nakładam ser żółty i przykrywam drugim plackiem. Dokładnie dociskam boki i smaruję masełkiem. Dodatkowo zrobiłam wzorek by moje pieczywo jeszcze fajniej wyglądało.
Piekę ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Pieczywo czosnkowe musimy cały czas kontrolować aby czosnek się nie przypalił.