SKŁADNIKI:
CIASTO:
3 szklanki mąki oraz do podsypywania
20 g drożdży w kostce
4 łyżki oliwy
220 ml ciepłej wody
1 płaska łyżka soli oraz cukru
Mały kawałeczek sera żółtego
Masło czosnkowe:
Ok. 60 g masła
2 duże ząbki czosnku
Natka pietruszki, sól
WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczam z wodą ,cukrem i odstawiam na 5 minut.
Po tym czasie dodaje zaczyn do mąki a następnie olej i sól . Zagniatam dokładnie ciasto i odstawiam na 30min. Masło łączę z pokrojoną natką pietruszki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Jeśli masło jest zbyt twarde wkładam na kilka sekund do mikrofalówki.
Z ciasta formuję placek jak pizza dość cienki i smaruję masełkiem czosnkowym. Masła nie może być zbyt dużo. Wystarczy delikatnie posmarować całą powierzchnię okrągłego placka.
Piekarnik nagrzewam do 220 stopni i zapiekam placem ok. 10 minut. Należy kontrolować cały czas pieczywo bo czosnek szybko się przypala.