SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki oraz do podsypywania
20g drożdży w kostce
5 łyżek oleju
220ml ciepłej wody
1 płaska łyżka soli oraz cukru
oraz
40g miękkiego masła
2 ząbki czosnki
natka pietruszki, oregano
sól
WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczam z wodą i cukrem i odstawiam na 5 minut.
Po tym czasie dodaje do mąki a następnie olej i sól . Zagniatam dokładnie ciasto i odstawiam na 30min.
Masło wrzucam do miski i dodaje do niego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodaje sól oraz pokrojoną drobno pietruszkę, oregano i dobrze mieszam. Masło powinno być miękkie by lepiej się smarowało po cieście.
Z ciasta formuje duży, okrągły i cienki placek a następnie smaruje masłem czosnkowym.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok. 10 minut. Należy kontrolować czas bo czosnek szybko się pali. Pieczywo czosnkowe -Polecam