SKŁADNIKI:
CIASTO:
3 szklanki mąki oraz do podsypywania
20g drożdży w kostce
4 łyżki oliwy
220 ml ciepłej wody
1 płaska łyżka soli oraz cukru
Około 8 ziemniaków
2 duże cebule
koper
dowolne mięso u mnie 4 podudzia
ok. 50g masła
Sos:
1szklanka śmietany u mnie 18%
1-1,5 półtorej szklanki wody
1 solidna łyżka mąki
Przyprawy: można użyć kostki rosołowej jeśli ktoś lubi
WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczam z wodą ,cukrem i odstawiam na 5 minut.
Po tym czasie dodaje zaczyn do mąki a następnie oliwę, jajko i sól . Zagniatam dokładnie ciasto i odstawiam na ok. 40min.
W naczyniu gotujemy wodę i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy i dodajemy mąkę. Sos gotowy
Mięso wrzucamy do miski oraz dodajemy dowolne przyprawy. U mnie sól ,pieprz, papryka słodka, papryka ostra ,przyprawa do kurczaka, oregano. Odstawiamy na około godzinę. Ziemniaki kroimy w talarki ,cebulę w pióra a koper drobno. W małej miseczce rozpuszczamy masło.
Duże naczynie ,gar delikatnie smarujemy oliwą i na dno układamy ziemniaki. Możemy przyprawić sól pieprz. Na ziemniaki układamy połowę mięsa ,połowę cebuli oraz połowę kopru. Z ciasta kroimy małe kawałki moczymy w maśle i układamy na górze. Po nałożeniu ciasta nakładamy drugą warstwę czyli mięso, cebula ,koper i znowu ciasto. Górę polewamy sosem. Należy pamiętać by nie ułożyć wszystkich składników do samej góry bo ciasto jeszcze mocno rośnie.
Gar z daniem trzymamy na leciutkim ogniu godzinę.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.