Pide ze szpinakiem i jajkiem

08 maja 2021
Pide ze szpinakiem i jajkiem to rewelacyjne danie kuchni tureckiej. Moja wersja jest ze szpinakiem więc jeśli go lubisz to na pewno ta przekąska przypadnie Ci do gustu. Jest pyszna, syta i pięknie prezentuje się na talerzu.

Pide ze szpinakiem i jajkiem to rewelacyjne danie kuchni tureckiej. Moja wersja jest ze szpinakiem więc jeśli go lubisz to na pewno ta przekąska przypadnie Ci do gustu. Jest pyszna, syta i pięknie prezentuje się na talerzu.

 

SKŁADNIKI:

 

CIASTO:

 

300g mąki pszennej

20g drożdży w kostce

1 łyżeczka cukru

Ok. 200 ml ciepłej wody

1.5 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

Oraz

200 g mrożonego szpinaku

2 jajka

2 ząbki czosnku

Masło ok 10 gram

Sól

Pieprz

Suszone pomidory z czosnkiem

 

WYKONANIE:

 

 

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy cukier. Odstawiamy na 5 minut.

Do miski wsypujemy mąkę oraz sól i oliwę a następnie zaczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut.

 Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajemy szpinak oraz przyprawy i całość dusimy aż do odparowania wody.

Z ciasta formujemy  łódki a do środka nakładamy szpinak. Delikatnie wbijamy jajka i posypujemy suszonymi pomidorami. Boki łódek smaruje rozpuszczonym masłem i piekę w 220 stopniach ok 25 minut.

 

Po więcej zdjęć i inspiracji zapraszam na mój Instagram @moje_domowe_jedzenie

 

 

 


 

Moje domowe jedzenie

 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę i SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.