SKŁADNIKI:
CIASTO:
300g mąki pszennej
20g drożdży w kostce
1 łyżeczka cukru
Ok. 200 ml ciepłej wody
1.5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
Oraz
200 g mrożonego szpinaku
2 jajka
2 ząbki czosnku
Masło ok 10 gram
Sól
Pieprz
Suszone pomidory z czosnkiem
WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy cukier. Odstawiamy na 5 minut.
Do miski wsypujemy mąkę oraz sól i oliwę a następnie zaczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut.
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajemy szpinak oraz przyprawy i całość dusimy aż do odparowania wody.
Z ciasta formujemy łódki a do środka nakładamy szpinak. Delikatnie wbijamy jajka i posypujemy suszonymi pomidorami. Boki łódek smaruje rozpuszczonym masłem i piekę w 220 stopniach ok 25 minut.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.