SKŁADNIKI:
CIASTO:
3 szklanki mąki oraz do podsypywania
20g drożdży w kostce
2 łyżki oleju
220 ml ciepłej wody
1 płaska łyżka soli oraz cukru
Ketchup
Oraz:
Ok. 20 dkg pieczarek
1 cebula
masło do duszenia pieczarek i cebuli
1 laska kiełbasy np. podwawelskiej
Ok. 20 dkg sera żółtego
1 papryka
kilka parówek
WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczam z wodą ,cukrem i odstawiam na 5 minut.
Po tym czasie dodaje zaczyn do mąki a następnie olej i sól . Zagniatam dokładnie ciasto i odstawiam na 30min.
Pieczarki, cebulę oraz kiełbasę podsmażam kilka minut. Parówki gotuję ok. 5 minut. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach a paprykę kroję w kostkę.
Z ciasta formuję bułeczki lecz lekko owalne i delikatnie nacinam na środku. Zostawiam do wyrośnięcia ok. 15 minut. Po tym czasie ponownie nacinam w środku i układam farsz a na górze ser żółty.
Z pozostałego ciasta robię parówki w cieście. Zawijam parówkę z dodatkiem sera żółtego. Wszystko zapiekam ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Na koniec zapiekanki oraz parówki w cieście możemy polać ketchupem i posypać pietruszką.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.