Odrywane kuleczki czosnkowe z serem

29 listopada 2021
Witajcie. Dziś mam dla Was rewelacyjne kuleczki czosnkowe z serem żółtym. Idealnie pasują na imprezy jako dodatek np. dp sałatki. Pięknie się odrywają dzięki wcześniejszemu namoczeniu w maśle czosnkowym. Polecam Wam je zrobić.

Witajcie. Dziś mam dla Was rewelacyjne kuleczki czosnkowe z serem żółtym. Idealnie pasują na imprezy jako dodatek np. dp sałatki. Pięknie się odrywają dzięki wcześniejszemu namoczeniu w maśle czosnkowym. Polecam Wam je zrobić.

 

SKŁADNIKI:

 

CIASTO:

500 g mąki pszennej

200 ml  mleka

100 ml  wody

1 łyżka soli i cukru

1 jajko

25 g drożdży

 

Masło czosnkowe:

Ok. 50 g masła

2duże ząbki czosnku

Natka pietruszki, oregano

Sól

dodatkowo ser żółty w kawałku

 

WYKONANIE:

 

Mleko podgrzewam( nie może być gorące).

Do mniejszej miseczki wlewam mleko oraz wodę i kruszę drożdże. Dodaję cukier, mieszam i odstawiam na 5 minut.

Do miski dodaję mąkę, zaczyn, sól, jajko i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 40 minut.

Masło łączę z pokrojoną natką pietruszki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Jeśli masło jest zbyt twarde wkładam na kilka sekund do mikrofalówki.

Z ciasta formuję kuleczki i wkładam do środka małe kwadraciki sera. Każdą kulkę moczę w masełku czosnkowym i układam w prostokątnej keksówce. Po pierwszej warstwie kulek nakładam koleją aż do skończenia ciasta.

Piekę ok. 30 minut w temp. 220 stopni.

 

Po dokładny przepis zapraszam na mój kanał na You Tube.


 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

 

 

 

 

 

 

 

 

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę       

SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.