SKŁADNIKI:
CIASTO:
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
100 ml wody
1 łyżka soli i cukru
1 jajko
25 g drożdży
Masło czosnkowe:
Ok. 50 g masła
2duże ząbki czosnku
Natka pietruszki, oregano
Sól
dodatkowo ser żółty w kawałku
WYKONANIE:
Mleko podgrzewam( nie może być gorące).
Do mniejszej miseczki wlewam mleko oraz wodę i kruszę drożdże. Dodaję cukier, mieszam i odstawiam na 5 minut.
Do miski dodaję mąkę, zaczyn, sól, jajko i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 40 minut.
Masło łączę z pokrojoną natką pietruszki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Jeśli masło jest zbyt twarde wkładam na kilka sekund do mikrofalówki.
Z ciasta formuję kuleczki i wkładam do środka małe kwadraciki sera. Każdą kulkę moczę w masełku czosnkowym i układam w prostokątnej keksówce. Po pierwszej warstwie kulek nakładam koleją aż do skończenia ciasta.
Piekę ok. 30 minut w temp. 220 stopni.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.