SKŁADNIKI:
Naleśniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
1 szklanka wody
4 łyżki oleju
1 łyżka soli
Ok. 400 g mięsa mielonego u mnie łopatka
1 duży pomidor
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
Kilka łyżek passaty pomidorowej ( można użyć pomidory z puszki)
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięsa mielonego
1 mała cukinia lub pół dużej
Sos beszamelowy:
1 szklanka mleka
2 – 3 łyżki mąki
30 g masła
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Oraz szczypiorek
Ok. 20 dkg sera żółtego
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na naleśniki ze sobą łączymy za pomocą miksera i smażymy naleśniki na oleju.
W rondlu podsmażamy na maśle 1 cebulę drobno pokrojoną oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Po ok. 2 minutach dodajemy zmielone mięso i smażymy. Po kilku minutach dodajemy przyprawy oraz pokrojony pomidor i passatę. Smażymy jeszcze ok. 10 minut.
Cukinię kroimy w plastry, przyprawiany ( u mnie sól, pieprz) i podsmażany na patelni z każdej strony do miękkości.
W rondelku rozpuszczamy masło i zaraz dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy i wlewamy mleko. Sos gotujemy kilka minut dodając do niego sól, pieprz oraz koniecznie gałkę muszkatołową.
Na usmażony naleśnik nakładamy ja ¼ jego część cukinię, mięso mielone, starty ser i zawijamy w kopertę. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
Naczynie do zapiekania smarujemy oliwę i układamy naleśniki. Wylewamy sos beszamelowy( jeśli zdążył zgęstnieć chwilę go podgrzewamy). Posypujmy serem żółtym i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 230 stopni ok. 25 minut.
Na końcu posypujemy szczypiorkiem.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.