SKŁADNIKI:
Ciasto:
ok. 450 g mąki pszennej
25 g drożdży
ok. 200 ml ciepłej wody / może być ciepłe mleko
60 g masła
1 łyżka cukru i soli
1 jajko
oraz:
1 serek np. śmietankowy
2 prostokątne serki topione
do nadzienia:
papryka czerwona, szczypiorek, prażony słonecznik, prażona cebula, ser żółty
WYKONANIE:
Masło topimy i studzimy. Do miseczki wlewamy ciepłą wodę i dodajemy drożdże oraz cukier. Mieszamy.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, zaczyn, masło oraz jajko i sól. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 40 minut.
Z ciasta formujemy małe bułeczki i smarujemy jajkiem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Po tym czasie bułeczki lekko chłodzimy i nacinamy do połowy. Do środka nakładamy serki . Na spodeczkach układamy:
starty ser żółty, uprażony słonecznik, drobno posiekany szczypiorek i paprykę oraz prażoną cebulkę. Każdą bułeczkę nadziewany tymi składnikami.
Smacznego!
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.