SKŁADNIKI:
CIASTO:
3 szklanki mąki oraz do podsypywania
20g drożdży w kostce
3 łyżki oleju
1 jajko
220 ml ciepłej wody
1 płaska łyżka soli oraz cukru
1 opakowanie parówek (5 sztuk)
1 jajko do posmarowania parówek
WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczam z wodą ,cukrem i odstawiam na 5 minut.
Po tym czasie dodaje zaczyn do mąki a następnie olej, jajko i sól . Zagniatam dokładnie ciasto i odstawiam na ok. 40min.
Parówki gotuję kilka minut. Można ten krok pominąć i zawijać w ciasto surowe. Ciasto rozwałkowuję dość cienko i wycinam z niego kwadraty. Każdy kwadrat nacinam na ukos kilka razy i przykładam przy brzegu połowę parówki. Zwijam w rulon dociskając go lekko do siebie. Dzięki temu powstanie 10 sztuk. Każdą paróweczkę smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 20 minut.
Jeśli chcemy można ciasto posmarować np. ketchupem, ułożyć kawałek sera żółtego, parówkę i zwinąć. Takie parówki w cieście też są pyszne.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.