SKŁADNIKI:
0.5 kg mięsa mielonego u mnie łopatka
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1 jajko
bułka tarta do panierowania
natka pietruszki, sól, pieprz
Mięso mielę wraz z bułką odciśniętą od mleka oraz z cebulą i czosnkiem. Do zmielonego mięsa dodaję jajko oraz przyprawy. Wszystko bardzo dobrze mieszam. Jeśli jest taka potrzeba można dodać łyżkę bułki tartej. Z mięsa formuję kuleczki i obtaczam w bułce tartej. Smażę na oleju z dwóch stron.
SURÓWKA:
1por - wcześniej go sparzam
1 czerwona cebula
1 jabłko
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka majonezu
Por i cebulę kroimy a jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy śmietanę oraz majonez i przyprawy. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę
Do mięsa i surówki ziemniaki z wody.
Polecam mięso mielone - ziemniaki - surówka
Po więcej zdjęć i inspiracji zapraszam na Mój Instagram moje_domowe_jedzenie
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.