SKŁADNIKI:
CIASTO:
600 g mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 łyżka soli i cukru
1 jajko
25 g drożdży
60 g masła
1 duży filet z kurczaka
do panierki:
1 jajko
1/3 szklanki mleka
2/3 szklanki mąki
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
oraz mąka do obtaczania mięsa po użyciu panierki
Sos:
1 mała cebula czerwona
2 małe ogórki konserwowe
ok. 3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
2 łyżki musztardy stołowej
oraz jajko i sezam do smarowania bułek
dodatkowo: sałata, pomidor, ogórek kiszony
WYKONANIE:
Mleko podgrzewam( nie może być gorące) oraz rozpuszczam masło.
Do miski wlewam mleko oraz wodę i kruszę drożdże. Dodaję cukier, mieszam i odstawiam na 5 minut.
Do miski dodaję mąkę, zaczyn, sól, jajko i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut.
Mięso kroję na większe paski i przyprawiam : sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany itp.
Cebule oraz ogórek drobniutko kroję i dodaję musztardę, ketchup i majonez. wszystko dokładnie mieszam i dodaję jeszcze ewentualnie przyprawy.
Gdy ciasto urośnie formuje z niego podłużne, małe bułeczki i smaruję jajkiem oraz sezamem. piekę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 25 minut.
Gdy bułki się pieką przygotowuję panierkę z jajka, mąki , mleka oraz przypraw i maczam w niej mięso. Po namoczeniu obtaczam jeszcze w mące i smażę na oleju z każdej strony.
Po upieczeniu bułek delikatnie je nacinam i układam wszystkie składniki. Longery polewam sosem na początku i na końcu.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.